sâmbătă, 11 decembrie 2010

Crăciunul în Irlanda și reclamele de fundraising

tipstispss.ru
Pentru irlandezi, ca de altfel pentru mai toate țările cu religie majoritară catolică, sărbătoarea Nașterii Domnului este cea mai importantă. Pentru ortodocși e Paștele, nu intru în amănunte de ce. Acum vor cheltui o gălăgie de bani pe lucruri pe care, probabil, nu le vor folosi niciodată sau le vor face cadou prietenilor. Unii își fac bradul de prin noiembrie, alții din decembrie și umplu hypermarketurile, coșurile, mașinile și toată lumea este happy că are burta plină. Că de, Hristos a avut masa plină când s-a născut, toată lumea a băut și a chefuit de au ajuns în comă alcoolică, El nu s-a născut în iesle, alea sunt doar niște figurine cu un copil ce stă în iesle înconjurat de niște vaci, nimic altceva. Încă ceva ce au numai ei și englezii, sper să nu mă înșel, Christmas Pudding. O prăjitură cu multe fructe și care se pregătește cu vreo 2 luni înainte de Crăciun. Ce mi-a plăcut la nebunie a fost faptul că ei toarnă în acea minunăție (mie nu mi-a plăcut) litri întregi de alcool ca să o mențină fragedă... minunat, nu?

warwickshire.gov.uk
Cred că e o societate mult mai consumeristă ca a noastră. Dar cel mai mare eveniment îl reprezintă sezonul de sale. Anul trecut, pe data de 26 (că pe 25 e închis peste tot) aproximativ 700 de persoane așteptau de pe la 3-4 dimineața să intre într-un punct comercial de la marginea orașului ca să prindă reducerile de Crăciun. După Crăciun, prin ianuarie, sunt reduceri și mai mari, dar atunci nu mai sunt bani. Până prin martie, ca să-l citez pe un bun prieten, moare capra, e cam gata totul pe aici.

Acum sunt reclame la tembelizor cum că să fii bun și să dai câțiva euro pentru cei amărâți din Africa, India și alte țări care sunt catalogate ca fiind din lumea a treia. (O întrebare: care sunt celelalte două lumi?) Sunt de acord să dai, dar toate companiile astea, pe care eu le numesc de cerșeală, cu profituri de miliarde de dolari, cer în fiecare an alți bani pentru aceleași probleme. Concluzia, iau banii și nu fac nimic pentru cei care au cu adevărat nevoie. Iar cei care stau în stradă în frig să adune bani pentru marile corporații de fundraising, primesc cel mult 28% din ce strâng... o nouă formă de sclavie. Și ca fapt divers, foarte mulți români au astfel de job-uri. Dar cu toții știm de ce suntem în stare când nu mai sunt soluții la tine în țară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu