miercuri, 11 august 2010

Mașina electrică ne poate scăpa de încălzirea globală?

Un subiect dezbătut de profesioniștii lumii auto este cel al importanței mașinii elctrice și cum aceasta va salva planeta de la catastrofe de neimaginat. Oare chiar așa e?
http://masini.ro
http://www.123auto.ro
Cu toții suntem conștienți de faptul că noxele produse mașinile aflate în trafic sunt nocive sănătății și produc o mare cantitate de poluare. Dar de când au apărut mașinile electrice, au început și dezbaterile privitoare la importanța acestora în stoparea încălzirii globale. S-au făcut și se fac diferite speculații la adresa marilor producători de combustibili cum că de fapt ei nu ar fi de acord cu introducerea acestor modele pentru că asta ar fi echivalentul falimentului acestor magnați. Toți marii producători au prezentat concepte electrice, au început să le producă în serie o parte dintre ele, au realizat modele hibrid, care să consume mai puțin, dar oare asta e soluția? În teorie, mașina încărcată la priză, care are o autonomie de câteva sute de kilometri, sună bine. Dar care sunt punctele slabe ale acestui concept? M-am interesat și eu, ca o persoană care vrea să fie pusă la curent cu tot ce mișcă în cadrul tehnologiei moderne, despre acest subiect. Vorbind cu persoane mai avizate, am ajuns la următoarea concluzie: cel mai mare pericol pe care îl va aduce lumii acest gen de mașină este o poluare și mai mare. Deducția mea este următoarea: la nivel global, cam 70% din curent, cel care va constitui principala sursă de alimentare a noilor vehicule, este produs prin arderea de cărbuni și combustibili fosili, elemente ce produc o poluare masivă în atmosferă, și numai aproximativ 30% este produs din surse regenerabile. Ajungându-se la un consum mai intens de electricitate, atunci rezultă faptul că se vor arde și mai mulți combustibili fosili și va rezulta o poluare și mai mare. Tocmai de aceea, părerea mea este aceea că mai întâi ar trebui să nu mai fim atât de dependenți de resursele neregenerabile pentru a produce curent electric și abia după aceea să ne gândim la importanța mașinilor electrice și cum acestea ar salva planeta.

Un comentariu:

  1. Ce chestie ciudata... Adica ma rog, nu neaparat ciudata insa la ora asta cand creierul meu e in stand-by nu-mi veni alt cuvant :))..
    In fine, sa revin la idee... De ce toata lumea acuza masinile ca sunt o mare sursa de poluare si NIMENI nu se leaga de marile fabrici ale lumii care polueaza mult mai mult decat masinile??
    Si care nu polueaza DOAR aerul, ci si pamantul, apa, mediul inconjurator in general...
    Dar deh, strategii de-ale lor... ca daca majoritatea fabricilor de genul ar fi inchise, unii si altii, ar ramane asa, putin falimentari...
    Ce face banul din om.
    Tot timpul m-a zgariat pe creier chestia asta. Hai sa dam vina pe masini, ca e mai la indemana, dar fabricile, mai marile surse de poluare, sa le lasam in pace.
    En fin, asta-i lumea in care traim.

    RăspundețiȘtergere